søndag 29. april 2012

6 timers på Ringerike - dagen da alt klaffet!

I går 28.april var det atter en gang ultraløp på Ringerike. De seigeste startet allerede 06.00 og skulle de neste 12 timene forsøke å løpe lengst mulig. For oss som synes at 6 timer med løping er mer passe, gikk starten kl.12.00. Været var som alltid, på arrangørens side. Blå himmel, sol og ca 10 grader ved start. Litt sidevind enkelte steder var litt irriterende i perioder, men det var likt for alle:)
Fotograf: Olav Engen

Mine forberedelser til dette løpet startet allerede i begynnelsen av des 2011. Da var jeg endelig skadefri etter en ganske mislykket sesong med mye trøbbel i hæl, ankel og legg. Planen var å trene meg sakte i form igjen for å unngå mer skader. På veien la jeg inn to stykk delmål. Det ene var en guttetur med SK Kraft til Dubai for å løpe maraton - ikke for å perse, men for å løpe en kontrollert distanse i jevn fart. Det andre målet var halvmaraton i Drammen 2. påskedag - for å perse, noe jeg også klarte:)

Utover dette har jeg forsøkt å kopiere mye av treningen jeg la ned i forkant av sesongen 2010, da perset jeg på både 6 timers og maraton. Dette opplegget har vist seg å fungere veldig bra i og med at jeg allerede har satt ny pers på både halvmaraton og 6 timers nå i år.

Alle forberedelser i forkant av løpet har gått på skinner. Forsøkte bevisst å lade med litt ekstra karbohydrater. Drakk meg godt opp på Ringer de tre siste dagene. I tillegg har jeg etter råd fra andre løpere daglig inntatt magnesium de siste 2 mnd mot kramper.

Løpsopplegget denne dagen var jeg usikker på, målet var å perse, altså løpe lenger enn 72.3km. Skulle jeg starte rolig for så å øke? Eller satse på høy fart fra start for så å se hvor langt det holdt?
Jeg driver alltid med en haug med ulike tidsberegninger før løp, men klarer sjelden eller aldri å være tro mot dem. I går når startskuddet gikk lot jeg rett og slett beina og kroppen finne en rytme. Sjekket med Garmin av og til for å justere tida nærmest mulig 4.30.
Fotograf: Morten Karlsen


Kroppen kjentes lett og fin, når jeg nærmet meg maraton tenkte jeg det kunne være lurt å roe litt ned. Erfaringsmessig får jeg alltid en smell med kramper rundt 4 timer. Så hvis jeg roet ned tempoet en stund i forkant av dette, så ville jeg kanskje klare å utsette den vonde smellen. Jeg klarte ikke å roe ned så mye som jeg planla, for hele tiden tenkte jeg " bare en runde til, så skal jeg roe litt ned" Krampesmellen kom aldri i går, heller ikke i bilen hjem, eller i senga i natt eller i dusjen.......... Dette har aldri skjedd meg før. Var det magnesiumen jeg har putta i meg de siste ukene?

Ved siden av arrangørens velfylte bord med alskens fristelser for slitne ultraløpere, hadde jeg med meg mitt eget bord. Ulike drikker til ulike deler av løpet, peanutter, sjoko, og gel.
Jeg følger et visst drikkeregime som har vist seg å fungere bra, når det gjelder inntak av fast føde er det fint lite som frister. I går klarte jeg en loffeskive med sjokoladepålegg og en Ritz kjeks - thats it!

Etter ca 4 timer og 30 minutter dukket plutselig to klubbkamerater fra SK Kraft opp - Morten og Bjørn Harald. Det var en fin vitamininnsprøytning. Godt å få noen som pisker opp stemninga litt når haka begynner å gå i retning navle. Det var flott å få langing av drikke den siste timen. Takk skal dere ha gutter!
SK.Kraft representert ved Bjørn Harald og Morten

Den siste halvtimen løp jeg ganske stiv og kantete, men uten store vondter. Ikke en vannblemme, blodblemme eller sår brystvorte - deilig!
Jeg stoppet tilslutt på 75.2km, ny pers med 3km - HURRA! Er fornøyd med en snitttid på 4.48 pr. km. Det holdt til en fin 2 plass.
Etter løpet var det en tid til kjapp dusj før vi samlet oss på hotell Generalen til suppe og premieutdeling.


Olav Engen leste opp pallen på de ulike løpene, i bakkant ser vi den nye finske mesteren på 12 timer


Flott premie:)http://connect.garmin.com/activity/172847985

6 kommentarer:

 1. Gratulerer, Bern! Sterkt løpt. Du beskriver det fint, men det er slike opplevelser som gjør ultraløp til det det kan være: ubeskrivelig...

  SvarSlett
 2. Gratulerer igjen ! Flott oppsummering av en strålende dag, ekstra for deg også da :) Endelig tilbake for fullt etter skade. 75,2km er helt rått på 6 timer, prøv det den som vil.....

  -Løpe langt med et smil om munnen-

  SvarSlett
 3. Grattis med et fantastisk løp! Kanon bra! :-)

  SvarSlett
 4. Imponerende, imponerende, imponerende!
  Dette er rått Dag :-)
  Fulgte deg ivrig på nett, og så du lå godt an til ditt mål for dagen! Utrolig moro at du klarte det, også sølv i tillegg da! Fantastisk :-) GRATULERER

  SvarSlett
 5. Gratulerer Dag! Kjempeløp. Takk også for tips mot krampesmell. I morgen blir det innkjøp av magnesium. Ønsker ingen reprise av smellen fem kilometer før mål i fjorårets Nordmarka skogsmaraton.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett